İçeriğe geç

Epilepsi Adeti Etkiler Mi

Epilepsi ilacı adeti keser mi?

Epilepsi hastası olan ve/veya epilepsi ilacı kullanan kadınlarda adet düzensizliği görülebilir. Ayrıca yumurtlama sorunları, polikistik over sendromu ve erken menopoz daha sık görülür.

Epilepsi hangi hastalıkları tetikler?

Özellikle şiddetli kafa travmasından sonra beyin dokusunda oluşan hasar epilepsi gelişimini destekleyebilir. Yaşlı insanlarda serebrovasküler hastalık, felç ve bunama gibi nörolojik bozukluklar epilepsi riskini artıran önemli faktörlerdir. Epilepsi nasıl tedavi edilir? 12 Ağustos 2024

Epilepsi hastalığı cinselliği etkiler mi?

Epilepsi hastalarında cinsel işlev bozukluğunun yaygın olduğu artık biliniyor.

Epilepsi olan biri hamile kalabilir mi?

Çoğu hasta için epilepsiye sahip olmak çocuk sahibi olmalarını engellememelidir. Tıbbi gelişmeler sayesinde epilepsili kadınların çoğu güvenli bir şekilde çocuk sahibi olabilir. Epilepsili kadınların her yıl yaklaşık 24.000 bebeği oluyor ve bunların çoğu sağlıklı doğuyor.

Adet epilepsiyi tetikler mi?

Adet epilepsisi Tedaviye rağmen, kadın hastaların önemli bir kısmı adet döneminde veya öncesinde daha sık epileptik nöbetler yaşarlar.

Epilepsi ilacının yan etkileri nelerdir?

En sık görülen yan etkiler uyuşukluk, baş dönmesi ve dengesizliktir. Yeni bir ilaca başlandığında, bu yan etkilerin birkaç hafta içinde ortadan kalkması beklenir. Uzun süre devam ederse ve azalmazsa, doktorunuzu aramalısınız.

Epilepsi ne eksikliğinden kaynaklanır?

B12 vitamini eksikliği epilepsinin etiyolojisinde nadir görülen nedenlerden biridir. Glutamat ve diğer uyarıcı amino asitlerin (örn. kükürt taşıyan amino asitler) epilepsinin gelişiminde ve yayılmasında etkili olduğu bilinmektedir (2).

Epilepsi hastaları çok sinirli olurlar mı?

Özellikle nörolojik bir hastalık olan epilepsi, öfke nöbetleriyle karakterizedir. Bayılma genellikle epilepsinin karakteristik belirtisi olsa da, bazı kişilerde bu hastalığın öfke nöbetleriyle karakterize olduğu söylenebilir.

Epilepsi en çok kimlerde görülür?

Epilepsi oldukça yaygın bir hastalık olup her yaş grubunda görülse de 18 yaş altı ve 65 yaş üstünde daha sık görülür. Epilepsi özellikle 18 yaş altındaki kişilerde en sık görülen nörolojik rahatsızlıklardan biridir.

Epilepsi biriyle evlenilir mi?

Epilepsi hastası bir kişi evlenebilir ve çocuk sahibi olabilir. Evlenmek istediğiniz kişiye hastalığınız hakkında bilgi verdiğinizden ve doktorunuzdan durumunuz hakkında bilgi aldığından emin olun. Bu durum hem evliliğin karşılıklı güveni hem de sağlığınız için önemlidir.

Epilepsi hastaları neleri yapamaz?

Epilepsi hastaları hangi meslekleri yapamaz? Epilepsi hastaları pilotluk, dalgıçlık, cerrahlık, kesme ve delme makineleriyle çalışma, yüksekte çalışma gerektiren işler, dağcılık, araç kullanma, itfaiyecilik, polislik ve silah kullanmayı gerektiren askerlik gibi mesleklerde çalışamazlar.

Epilepsi nelere engeldir?

Özellikle sık nöbet geçiren epilepsi hastaları pilotluk, dalış, cerrahi, kesici alet ve makinelerle çalışma, yüksek ve tehlikeli yerlerde çalışma gerektiren işler, dağcılık, araç kullanma, itfaiyecilik, silah taşımayı gerektiren polislik işleri ve askerlik gibi bazı işleri yapamayabilirler.

Epilepsi hastası çocuk bakabilir mi?

Epilepsi anne olmanıza engel değildir.

Epilepsi doğuştan gelen bir hastalık mı?

Genellikle doğuştan veya sonradan oluşan beyin hasarına bağlı olarak ortaya çıkan epilepsi, doğumdan itibaren her yaşta ortaya çıkabilir. Öte yandan, beyin dokusundaki iyi huylu tümörler nedeniyle nöbetleri 7-8 yaşlarında başlayan epileptik hastalar da vardır.

Epilepsi hastası olan bir erkeğin çocuğu olur mu?

Epilepsi hastaları çocuk sahibi olabilir.

Epilepsi ilaçları hormon bozukluğu yapar mı?

Ancak epilepsiye bağlı olarak ortaya çıkan endokrin değişikliklerin kesin nedenini belirlemek zordur; çünkü bu hastalığın tedavisinde kullanılan valproat, difenilhidantoin ve karbamazepin gibi antiepileptik ilaçların farmakolojik etkilerinin hormonal fonksiyonlar üzerine etkili olduğu kanıtlanmış bir gerçektir (5).

Epilepsi hastası doğum kontrol hapı kullanabilir mi?

Epilepsi ilaçları: Bazı epilepsi ilaçları doğum kontrol haplarının etkinliğini azaltabilir ve gebelik riskini artırabilir. Bu nedenle, doğum kontrol hapı kullanan kişilerin, ilaçlarının doğum kontrol haplarının etkinliği üzerindeki etkisini kontrol etmek için doktorlarına danışmaları önerilir.

Epilepsi hastalarına hangi ilaçlar yasaktır?

Nöbet geçiren hastaların kullanmaması gereken ilaçlar: Aminoglikozit grubu antibiyotikler (karbamazepin kullanıldığında), antihistaminikler (kafein, aminofilin, teofilin vb. içeren ilaçlar).

Epilepsi ilaçları bırakılırsa ne olur?

Bu koşullar karşılanmadığında ilaç kesilirse, bilinç geri kazanılmadan sık, tekrarlayan hatta ölümcül nöbetler meydana gelebilir. Nöbetlerin ve tekrarlayan nöbetlerin en yaygın nedeni ilaç yoksunluğudur. Başka bir deyişle, hasta ilacı kendisi almayı bırakır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir